100 човека се завърнаха от шестдневна екскурзия до Анкара, организирана от Областния управител

От шестдневна екскурзия до столицата на съседна Турция Анкара се завърнаха днес 100 човека от областите Разград и Силистра. Посещението бе организирано от Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен по покана на Фондацията на Алевиите Бекташи в Турция. В двата автобуса до Анкара пътуваха самодейци от фолклорни групи от село Бисерци, община Кубрат и село Черник, община Дулово, както и представители на държавни институции и обществени организации от Разградско: Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните, Регионална дирекция „Социално подпомагане”, Регионалното управление на образованието, Областна администрация, читалищни деятели и местни журналисти.

YouTube

Групата посети туристически забележителности в Турция: древния град Троя; Чанаккале, където се намира конят от филма с участието на Брад Пит „Троя”; градчето Еджеабат, където по време на Първата световна война се е провела Дарданелската битка между силите на Антантата и Османската империя; мавзолея на Кемал Ататюрк в Анкара. Програмата на посещението включваше и свещени за Алевиите Бекташи места – гробницата на Хаджи Бекташ Вели и Каръккале, българската група бе гост и на Четвъртата Международна среща на Алевиите Бекташи, в която участваха представители на 25 държави. Събитието се проведе под патронажа на Президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, на него присъстваха и вицепремиерът на Турция Хакан Чавушоглу и министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш. Официален гост на конференцията бе и Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. В културната програма на събитието участваха и събраха аплодисментите на публиката фолклорните състави от Бисерци и Черник.

Поканата за посещението на българската група в Анкара дойде от председателя на Фондацията на Алевиите Бекташи Йоздемир Йоздемир след негово посещение в Разград и гостоприемното посрещане от страна на г-н Хюсмен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе