Братя Домусчиеви купиха свръхмодерен кораб за 36 милиона лева

Гигантът е първият в света от този тип, който може да пренася 42 000 тона товари.

Параходство „Български морски флот“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, се обзаведе със свръхмодерен кораб, на който могат да завидят много световни мастодонти.

YouTube

Гигантската машина кръстена „Рила“, която е на стойност 23 000 000 долара акостира на пристанище Бургас и събира очите на посетителите с великанските си размери, пише Флагман.

Корабът е първият в света от този тип, който може да пренася 42 000 тона товари. Рекордната инвестиция ще обогати допълнително флотилията на братя Домусчиеви и ще разшири възможностите на БМФ.

В края на м.г. Параходство „Български морски флот“ АД бе отличено на традиционната годишна класация, организирана от Българската морска камара за връчването на наградите „Свети Никола“ за принос в развитието на българската морска индустрия и постигнати най-добри финансови резултати в категорията големи предприятия през 2017 г.

Наградата е признание за професионализма, проявен от екипажите на корабите на море и от специалистите в бреговия офис във Варна през изключително тежката за шипинга година, през която Параходството отбеляза и своята 125-та годишнина.

Макар най-ниските фрахтови навла да бяха регистрирани през 2016 г. и през последните 12 месеца да има признаци на оживление, много наши и чуждестранни компании в този бранш не успяха да преодолеят изпитанията на световната криза, а БМФ не само оцелява, но и успява да запази темповете за развитие и обновление на своя флот.

Този флот понастоящем наброява 33 кораба за насипни товари, 5 влекача и 2 ферибота (наети на беърбоут чартър за изпълнение на ангажиментите по тристранната спогодба между България, Грузия и Украйна).

Обновлението на флота е гарантирано с поръчката на 8 нови кораба за насипни товари с качествено нов енергоефективен и екологичен дизайн (6 с по 45 000 тона дедуейт и два с по 42 300 тона дедуейт) в два завода в Китай. Едната от тези корабостроителници е в топ три в света, а другата успешно преодолява незапомнената криза в световното корабостроене.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе