200 камери ще следят движението по празниците

Всичките 200 камери на Пътна полиция ще дебнат нарушители по великденските празниците.

Фиксирани са местата само на 24 от тях, останалите са подвижни и ще се местят непрекъснато.

YouTube

В София мобилните камери са 9. И те, и стационарните снимат нарушения на скоростта само в едното платно, а и се объркват при засичане на няколко нарушителя едновременно.

Този проблем обаче не съществува при най-новите суперкамери, които са 28 на брой – по една за всяка областна дирекция на МВР. Те са пуснати в действие от 12 март.

Известни са като триноги, защото ги поставят на стойка с 3 крака. Работят с лазерен лъч и засичат нарушители до 600 метра.

Новата суперкамера може да снима до 600 м разстояние и радарите на колите не я засичат. Хваща по няколко нарушения едновременно, може да засича нарушения и в двете посоки на движение.

За първите 2 седмици, в които са работили – от 12 до 25 март, новите камери са засекли 2774 нарушения, или по 50 от камера за седмица.

За същия период от две седмици стационарните камери са заснели 10 172 нарушения, а мобилните – 10 203.

Проблемът при тях обаче е, че когато снимат в едното платно, не могат да засичат няколко шофьориедновременно, както е при триногите. Така кадрите често стават невалидни и шофьорите не могат да бъдат глобени, тъй като не се знае кой с каква скорост е карал. Общо в страната има 148 мобилни камери, които снимат в едното платно.

От Пътна полиция предупредиха, че ще ги разположат на входно-изходните артерии на големите градове.

Ще ги местят и по магистралите и пътищата, на които се очакват нарушения

Мит е, че те не снимат през нощта.

При някои триноги вече има рекорди. На 29 март суперкамера в Търговище улови 60 нарушения за 3 часа на ул. “Цар Освободител” в града.

През почивните дни КАТ ще мести постоянно камерите. Глобите зависят от нарушението на скоростта.

За 10 км превишение тя е 20 лв., между 11 и 20 км – 50 лв., а до 30 км – 100 лв. Няма значение дали нарушението е в града, или извън населеното място.

Когато превишението е над 30 км/ч, глобите растат. Например за каране с над 50 км/ч над ограничението в градовете глобата е 700 лв. плюс по 50 лв. на всеки 5 км отгоре. За такова нарушение се взема и книжката за 3 месеца.

Извън градовете при шофиране с над 50 км/ч обаче глобата е със 100 лв. по-малка и не се взема книжката.

Има и отстъпки – ако шофьорът плати до 14 дни след връчването на фиша, ще дължи само 70% от глобата.

От началото на годината патрулките вече имат таблети. Това позволява на катаджиите да връчват фишовете на нарушители и при проверки за алкохол. Пътните полицаи имат право да инспектират не само шофьорите, но и пътниците.

Санкциите до 50 лв. пък не могат да се обжалват в съда.

По Великден ще има и акции за шофьори, които карат без книжка, надрусани или пияни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе