Скоро може да отпаднат медицинските бележки за ученици

Издаването на медицинска бележка, оправдаваща отсъствието на децата по здравословни причини, не е включено в пакета от медицински дейности, осъществявани от общопрактикуващите лекари.

В тази връзка се обсъжда възможността лекарското становище за необходимостта детето да отсъства по здравословни причини да се осигури чрез отметка в амбулаторния лист, по аналогия на болничния лист, като чрез софтуерно решение ще се попълват автоматично всички необходими за целта данни.

Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол, цитиран от БТА.

„Предвижда се становището да бъде самостоятелно обособена част от амбулаторния лист – отрязък, който да може да се отдели от него и да се предостави на пациента. НЗОК е предприела действия за промяна в амбулаторния лист“, поясни Ананиев.

Причината да се търси подобно решение е, че в момента на личните лекари не се плаща за дейността да издават бележки на учениците, но законодателството им позволява да определят такса до 3 лева за издаването на такава, което е в конфликт с правилото, че детското здравеопазване в България е безплатно и е гарантирано от бюджетите на МЗ и НЗОК.

Идеята отсъствията да се извиняват с амбулаторен лист се обмисляше и в Министерството на образованието през 2016 г. като мярка срещу фалшифицирането на бележките.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе