Честито Възкресение Христово!

Православният свят отбелязва Възкресение Христово. На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността.

Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден след като е разпнат на кръст и погребан. Празната му гробница е открита от жените мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

YouTube

Вечерта преди полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение, а при обявяване на Възкресението свещеникът изнася свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи от Благодатния огън, които отнасят у дома. Божественият пламък пристигна по-рано днес от Ерусалим.

В словото си за пасха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит каза:

„В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра, в него е залогът и на нашата надежда. (…) В светлото утро на славната Христова победа над смъртта отечески поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта поради Спасовото Възкресение всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства, като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Иисус Христос, донесе в нашия свят със Своето божествено въчовечаване, които благовести на света със Своето учение и които утвърди чрез извършеното на Кръста наше изкупление и спасение.

Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас”.

Православната традиция повелява преди Възкресение Христово да се пости. Великият пост започва 7 седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста.

По традиция с настъпването на Великден хората се чукат с боядисани яйца.

В неделната сутрин богомолците могат да присъстват на пасхална вечерян, която се нарича още Второ Възкресения. На него евангелският текст за Христовото възкресение се чете на различни езици, напомняйки, че Благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе