Полицаите ще преценяват какво е психологическото ни състояние

Шофьорска книжка ще може да се отнема, ако катаджията прецени, че не сме в необходимото психологическо състояние. Това предвижда чл. 179 от проекта за изменение на Закона за движението по пътищата, качен на сайта на МВР.

Това означава, че ако на катаджията му се стори, че шофьорът е в депресия, истерия, дълбока психологическа драма или просто раздразнението му от трафика и безумното шофиране по пътищата е повече, отколкото катаджията смята, че е нормално, книжката му се взима и се явява на повторен изпит, за да си я върне.

YouTube

Ето конкретният текст от законопроекта: „за когото видимо или със съответния документ се установи, че не отговаря на медицинските или психологическите изисквания“.

Нито един катаджия и полицай не е специалист по психология и психиатрия, за да разпознае и диагностицира тези състояния.

Значи, ако този текст се приеме в този вид, това е широко отворен врата към корупция на катаджиите, просто вместо дежурната досега фраза „И кво правим сега“, ще се появи нова – „И какво, нервни сме, а?“.

Утре, 23.04.2018 г. в Гранд Хотел София ще се проведе обществено обсъждане на проекта на Закон за движението по пътищата, проект на Закон за водачите на моторни превозни средства и проект на Закон за пътните превозни средства, отворено е за медии, началото на обсъждането е 14:00 часа.

Надявам се медиите да отидат и да зададат този въпрос.

Богдана Лазарова, Фейсбук

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе