40 милиона инвестиция за нови камери на КАТ

МВР планира да даде 40 млн. лева за нови камери, с които да контролира скоростта по пътищата у нас.

Това стана ясно след обсъждане на текстовете в новите три законопроекта, регламентиращи движение по пътищата, които бяха представени пред депутати, министри и представители на неправителствения сектор.

YouTube

Идеята на всички ремонти на закона е да бъдат намалени наполовина жертвите от катастрофи до 2020 година.

Парите ще бъдат набавени от фонда, в който се събират глобите от шофьорите нарушители, предава Монитор. Там в момента има около 60 млн. лева, част от които по закон са предвидени за превенция на инциденти по шосетата. С нова формула, в която участие има и финансовото министерство, обаче, голяма част от средствата ще бъдат усвоени за монтиране на уреди, които ще отчитат средната скорост при изминато разстояние. Тепърва предложението ще се обсъжда, а след това при положителен резултат ще се обявят обществени поръчки за набавянето на камерите.

В момента у нас има само една такава система която е на магистрала „Люлин“. Само за година чрез нея са били санкционирани 30 хил. нарушители. Подготвя се внедряването и на подобно устройство на магистрала „Тракия“. Пътният участък, където ще се засича средната скорост, е в района на Пловдив. Той е избран заради големия брой катастрофи там. Парите за внедряването са от фонда за безопасност на движението, който пък се финансира с отчисления от платените глоби за нарушения. Камерите ще струват около 200 хил. лв.

Всяка кола да има паспорт – такава мярка е заложена в новите законопроекти, предложени от МВР и транспортното министерство. Така ще е ясно какви ремонти са й правени, дали е изправна и дали може да се движи по пътищата, без да е опасна за останалите участници в движението.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе