Ще ни искат ЕГН и парола

Казването на ЕГН вече няма да е достатъчно, за да ползва гражданин услуга от администрацията.

Вместо това чиновниците заедно с гражданския номер ще искат и допълнителни данни – име, снимка или пък специална парола.

YouTube

Такава инструкция до чиновниците подготвя вицепремиерът Томислав Дончев, предаде 24 часа. Той бе натоварен от премиера Бойко Борисов да измисли начин за по-сигурна комуникация между гражданите и чиновниците, след като в телевизионен репортаж компютърни спецове успяха да генерират за минути ЕГН-то на министър-председателя и на главния прокурор Сотир Цацаров. Веднага след това премиерът Борисов обяви, че трябва да се промени системата, Цацаров също поиска модернизация на единните граждански номера.

Премиерът дори настоя да се забрани на фирми да искат от гражданите да си казват ЕГН-то.

Искането на допълнителни данни е най-бързият начин чиновниците да са сигурни, че човекът, който им съобщава ЕГН-то, наистина е неговият притежател.

За премахване на гражданските номера или замяната им с друг идентификатор при комуникацията с чиновници и фирми е нужна промяна в законите, която ще стане бавно. Заради това Дончев препоръчва на чиновниците да въведат допълнителен начин за разпознаване на хората, като всяка администрация е свободна да избере какъв да е той.

И в момента голяма част от ведомствата искат и допълнителни данни, а не само ЕГН при общуването си с граждани.

Реално номерът се ползвал като универсален ключ за разпознаване на гражданите само в много малки общини.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе