Психологически опасности от социалните мрежи

При използването на социалните мрежи много хора неволно сравняват своя живот с успехите на техните връстници. Това може да предизвика тежка депресия Американски учени изясниха, че с това се сблъскват главно хора на възраст от 30 до 50 години, докато за младежта, израснала в ерата на интернет, социалните мрежи не представляват заплаха, предаде БГНЕС.

Изследователите оцениха психическото състояние на 750 доброволци. На тях са били задавани въпроси за преживените нервни сривове, колко време са прекарвали в социалните мрежи. Изяснило се, че ползвателите на социалните мрежи на средна възраст са страдали от депресия много по-често от връстниците им, които са далеч от интернет. Оказало се също, че социалните мрежи не влияят върху психическото здраве на младите хора във възрастовата група от 18 до 29 години.

YouTube

А изследване наскоро на британски учени показа, че увлечението от социалните мрежи в ранна подрастваща възраст (10 години) негативно влияе върху самочувствието на 15-годишна възраст. Но тази зависимост се наблюдава само у момичетата. Изследователи от Университета Есекс анализирали данни от допитване на 9859 подрастващи на възраст от 10 до 15 години. Те отговаряли на въпроси колко време са отделяли за общуване в социалните мрежи по време на редовен учебен ден. На 13-годишна възраст половината от момичетата и една трета от момчетата са били в мрежите най-малко един час. На 15-годишна възраст вече 59% от момичетата и 46% от момчетата са прекарвали повече от час в социалните мрежи. Специалистите установиха, че равнището на щастие при момичетата е намаляло от 36,9 на 33,3 пункта. При момчетата този показател е падна с два процента. Авторите на изследването стигнали до извода, че влиянието на социалните мрежи върху момичетата е по-пагубно.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе