Да се обвържат заплатите на депутатите със свършената работа – НЕ

Трагикомична дискусия се разрази покрай скандала между ГЕРБ и БСП за депутатските заплати.

В опит да парира предложението на БСП основната заплата на народните представители да се намали от 3540 лв. на 2976 лв., колкото беше в миналия парламент, Данаил Кирилов (ГЕРБ) саркастично предложи да се въведе направо нова формула за изчисляване: основата на депутатското възнаграждение да падне на 2976 лв., но тази сума да се получава само от присъствалите на всички гласувания в зала. На останалите заплатата да се намалява пропорционално на отсъствията им при приемането на законите. Всички партии, включително и ГЕРБ, моментално скочиха срещу идеята, пише Вестник СЕГА.

YouTube

Ироничното контрапредложение на шефа на правната комисия всъщност е съвсем логично – всички останали граждани на България получават заплати според резултата от работата си. При новата формула депутати като Делян Пеевски от ДПС, които от година не са стъпвали в парламента, не би трябвало да вземат заплати изобщо. В момента 99% от законите се гласуват от шепа депутати, които даже не си правят труда да вникват в същността им.

Депутатите обаче нямат никакво намерение да обвързват заплатите си с работата си. Депутати от БСП нарекоха предложението провокация. Според тях това е абсурдно, защото на някои народни представители заплатата може да падне до 300 лв. – например ако са участвали само в 10% от гласуванията в месеца. Освен това било очевидно, че Кирилов се държи несериозно. Останалите присъстващи също се възмутиха. Редакцията на Кирилов въобще не беше гласувана.

ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и „Воля“ отхвърлиха и проекта на БСП, като обвиниха социалистите в популизъм. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че ако заплатите на депутатите паднат с около 15%, част от колегите му може да станат „хрантутници на определени икономически кръгове“. Гласуването на искането на БСП в пленарна зала се очаква утре и най-вероятно ще бъде отхвърлено. Така депутатските заплати ще продължат да се актуализират на всяко тримесечие – те вземат три средни брутни заплати в обществения сектор според данни на НСИ.

На 19 април социалистите внесоха проект за промяна на парламентарния правилник, с който искат още премахването на депутатските ваканции по Коледа и Великден и запазването само на лятната ваканция от 1 до 31 август. Цветан Цветанов обясни, че точно тогава ходел да се вижда с избирателите.

Засега никой не желае да посегне на другите финансови придобивки на депутатите, като например надбавката с 15% към заплатата за участие в парламентарна комисия, още до 5% за участие в подкомисии, временни комисии и в работни групи. Не се премахват и начисленията за трудов и за професионален опит- 1% на година, за степен „доктор“ – 10%, а за „доктор на науките“ – 15%. Депутатите ще продължат да получават и до 2/3 от заплатата си допълнително, за да плащат на сътрудници, анализатори, консултанти и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе