Превозвачите вдигат стачка

Браншовите организации на българските превозвачисъобщиха на заседание на транспортната комисия, че на 15 и 16 май обявяват генерална стачка.

Един от представителите на бранша Красимир Лалов каза, че това означава блокиране на граници, магистрали, летища с камиони и автобуси, пише 24 часа.

YouTube

Причината за гнева на превозвачите е така нар. пакет за мобилност на ЕС, който в момента се обсъжда. Той предвижда шофьорите да се връщат на 3 седмици в държавите си или в база на фирмата превозвач, да прекарват дългата си почивка в хотели и да не спят в камионите, а след 3 ден на водачите да се плащат командировъчните на съответната държава.

Министърът на транспорта Ивайло Московски каза пред депутатите в комисията, че повечето предложения на големите държави са абсурдни. Кой може да задължи човек, който е в почивка, къде да я прекарва, това е нарушение на човешките права, каза той. Еврокомисарката Виолета Булц се била съгласила с аргументите му. Подготвената норма да се спи в хотели пък той коментира също като недомислена, защото превозвачите са вкарвали пари в камиони с модерни кабини, в които да може да се спи. Освен това застрахователите не плащат щета при кражба, ако шофьорът не е в камиона. В Европа нямало и достатъчно охраняеми паркинги.

След заседанието на комисията пред „24 часа“ Московски заяви, че като нищо може да се присъедини към стачката на превозвачите. На два пъти на депутатите пък той каза, че ако се опитат силово да му представят текстове от регламента, той щял да напусне.

Както е известно, Московски председателства Съвета на министрите. Ако се нарушат интересите на българските превозвачи, наистина ще напусна и да си председателства който иска, отсече министърът.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе