Днес почитаме Георги Бенковски

На 12 май 1876 г. в местността Костина в Тетевенския балкан при засада е убит Георги Бенковски, един от водачите на Априлското въстание в IV революционен окръг.

Роден през 1843 г. в Копривщица под името Гаврил Груев Хлътев, той учи малко, после се захваща с търговия в Анадола, но бързо се отказва, защото по собствените му думи „човек трябва да умее да лъже и мами, за да бъде добър търговец“. В продължение на десет години живее на различни места в Ориента – Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, и научава седем езика – арабски, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски.

YouTube

В началото на 70-те години се озовава в Букурещ, запознава със Стоян Заимов и се запалва по революционното дело. През лятото на 1875 г. е включен в групата революционери, които трябва да подпалят Цариград. Там получава паспорта на един полски революционер – Антон Бенковски, а по-късно заменя името Антон с Георги.

При подготовката на Априлското въстание е избран за помощник на Панайот Волов, но постепенно го измества като главен апостол.

След избухването му формира Хвърковатата чета, с която обикаля окръга и мобилизира въстаниците. След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския край Бенковски и четата се отправят към Тетевенския балкан, където след предателство войводата пада пронизан от куршума на потерджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София.

Събитията са описани от Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“, чийто автор преживява по чудо засадата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе