Мажоретки и музиканти бяха на международен фестивал в Одрин

Поредната група от Разград се завръща днес от посещение в Одрин, което е част от културния календар по Декларацията за сътрудничество и съвместна дейност между Област Разград и Област Одрин, подписана от Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и Валията на Одрин Гюнай Йоздемир.

40 деца от Младежкия духов оркестър и Градския мажоретен състав към ЦПЛР-Център за работа с деца-Разград участваха в тридневния Фестивал на духовите оркестри и традиционните храни от 11 до 13 май. В Одрин малките таланти бяха със своите ръководители: директора на ЦРД Даниела Куртева, ръководителя на Духовия оркестър Милен Бенков и на мажоретния състав Емилия Борисова, групата бе придружавана от главния експерт в Областна администрация-Разград Невин Емирова.

YouTube

Фестивалът е традиционно празнично събитие за Одрин, това бе осмото му издание, участваха формации от седем държави: Унгария, Полша, Румъния, Украйна, Молдова, България и Турция – разказаха ръководителите. Провежда се на сцена в централната част на Одрин. Фестивалът не е имал състезателен характер, нивото обаче е било много високо, музикантите били професионалисти, но се впечатлили от равнището на младите си разградски колеги. Мажоретките от Разград пък участвали в няколко дефилета и получили много аплодисменти от публиката за атрактивното си представяне.

Ръководителите имали официална среща с кмета на Одрин Реджеб Гюркан, от когото получили подаръци. Участниците във фестивала посетили и туристически забележителности в Одрин, както и община Узункьопрю, където присъствали на опит за влизане в Книгата на Рекордите на Гинес с най-голямата тава с пържен дроб, съдът бил с диаметър 7,04 метра, дълбочина 80 см и тегло 2 тона. 12 тона дърва и 3 тона въглища са използвани за приготвянето на традиционното за региона ястие.

Фестивалът завършил с официална вечеря, на която присъствали всички участници, оформили се сборни състави, разградските музиканти създали и нови приятелства.

Децата са много впечатлени от екскурзията и още докато пътувахме към Разград пожелаха да се срещнат с Областния управител Гюнай Хюсмен, за да му благодарят за интересните преживявания, които са имали – казаха ръководителите на съставите.  Срещата е насрочена за утре, 15 май.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе