Глоби за палатките по морето

От Министерството на туризма обещаха солени глоби и строг контрол на незаконното къмпингуване. Кой ще следи за нощувките на пясъка?

На плажа и сега е забранено разполагането на палатки и каравани, по закона за Черноморското крайбрежие. Това обясниха от Министерството на туризма. Проверки дали се нарушава започват още следващия месец, предава bTV.

YouTube

Заради липсата на регламент за къмпингуването обаче е спорно може ли да се нощува под открито небе зад плажа – например в гората край Созопол. Мястото не е законен къмпинг, но каравани има от години.

Никой не знае колко са караваните в гората край Созопол, но и никой не ги проверява. В Царево още миналото лято започнаха проверки за палатки извън зоните за къмпинг.

Вече има глоба за каравана и на пясъка – на екоплаж „Корал“.

„На пясъка е категорично забранено да се разполагат палатки и каравани, и да се къмпингува, т.е. да се преспива там – това законът не го позволява”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

В Шабла общината определя места за бивакуване. Въпреки символичната такса от 2 лева на ден, нощуващи има и на плажа. А липсата на регламент пречи и на законните къмпинги.

Към момента специална наредба, забраняваща дивото къмпингуване, има само община Царево. Глобата за палатка на плажа или в гората е 300 лева, а за каравана – 500.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе