Тежки поражения след бурите вчера

Градушка и ураганен вятър удариха Плевен, Кнежа и Бяла Слатина, предаде NOVA. Вятърът е бил толкова силен, че има паднали дървета. В Плевен е местил коли.

В Плевен клони блокираха пътя на линейките. Вятърът обърна чадъри и маси на улични кафенета. Покриви на къщи в Бяла Слатина са с отнесени керемиди и там е обявено бедствено положение.

YouTube

Ограда на детска градина беше отнесена от вятъра.

Около 17:30 вчера следобед ураганен вятър и градушка удариха Плевен навръх празника на града.

„Падна едно дърво, викнахме бърза помощ, още ги чакаме. Има и в градската градина паднало дърво”, разказват свидетели.

За щастие сериозно пострадали няма. По думите на медиците от Бърза помощ обаче сигналите са стотици. А те не можеха да стигнат заради падналите дървета.

След бурята изгря слънце, а хората започнаха да броят щетите.

Градушка, дъжд и силен вятър изкорениха дървета и нанесоха сериозни щети и в Бяла Слатина и село Търнак. Съборени са огради и покриви. Стихията е вилняла само десетина минути, но поривите на вятъра са били много силни. Съборени са дървета и са скъсани жици на електропреносната мрежа.

В област Враца бедствено положение е обявено само там, обясни областният управител на Враца Малина Николова. По думите ѝ е възстановено електрическото захранване на населените места на общината.

Очаква се на места валежите да достигнат до 30 литра на квадратен метър. Възможни са локални наводнения.

Днес в 6 области е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевици – Видин, Монтана, Враца, София, София-град и Перник. До обяд ще се изясни. Възможни са и градушки. През деня само на някои места ще превали.

Вятърът от северозапад ще се усили и в Северна България температурите ще се пониожат.

Максималните температури ще са по-високи в останалата част.

В следващите дни ще има опасност от валежи и градушки следобед – ситуацията ще е същата. Градусите ще са близки до обичайните.

Онзи ден градушка се изсипа над монтански села.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе