Не всички учители ще получат двойно увеличение на заплатите

Не всеки учител ще получи обещаното от ГЕРБ двойно увеличение на заплатата си до 2021 г.

Някои преподаватели ще получат 90% увеличение, други – работещи например с деца от уязвимите групи – 130%. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който вчера отчете свършеното за първата година от мандата си. Предизборното обещание на ГЕРБ бе за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на следващите 4 г. Точно така бе записано и в средносрочната бюджетна прогноза 2018-2020 г. – „удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата“. В последната бюджетна прогноза – за 2019-2021 г., обаче вече фигурира по-коректен текст, че ще се удвои не заплатата, а средствата за възнаграждения, пише Вестник СЕГА.

YouTube

Първата стъпка за двойния скок бе планирана за началото на 2018 г. – с 15%, но бе изтеглена няколко месеца по-рано – от 1 септември 2017 г. За целта бяха отделени 80 млн. лв. за 2017 г., и още 240 млн. лв. за цялата 2018 г. С това най-ниската учителска заплата се повиши от 670 на 760 лв. Министър Вълчев обясни, че въпросните 15% реално са били доста повече. Заради някои добавки – например допълнителни трудови възнаграждения за допълнителна подкрепа на ученици със затруднения или за участие в екипите по издирване на отпаднали деца – средното увеличение е достигнало 18%. Отделно от това, за 2018 г. бяха отпуснати още 90 млн. лв. за новата формула на разпределение на делегираните бюджети – според нея повече средства получиха училищата в малките и отдалечени райони, както и тези, които работят в школа с концентрация на уязвими ученици. Така средното увеличение на учителските заплати, макар да не е получено от всички учители, се изчислява на 24%.

Министърът обясни, че в колективния трудов договор, който предстои скоро да се сключи между синдикатите и МОН за срок от 2 г., ще бъде уточнено как точно да се случва повишението. По думите му в края на 4-годишния период увеличението за учителите ще е поне 90%, а някои преподаватели, които работят в много отдалечени райони или в училища с концентрация на уязвими ученици – ще получат дори по 130% отгоре. Преди дни председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева поиска втората стъпка на увеличение да бъде изтеглена по-рано – за 1 октомври 2018 г. и учителите да получат още 18% отгоре към заплатите си. Вълчев тогава коментира, че по-ранният скок е въпрос на добро бюджетно изпълнение.

Министър Вълчев съобщи добра новина за ОП „Наука и образование“ – за размразяване на блокираните й плащания по ос 2 и 3 (т.е. за образователни проекти и за социално приобщаване). „Получихме писмо от ЕК, с което се възобновява възстановяването на средства„, посочи той. Парите по програмата бяха блокирани през февруари 2017 г., когато одитен доклад на ЕК установи сериозни нарушения при изпълнението на 8 проекта за 180 млн. лв. Бяха набелязани мерки за преодоляване на проблемите, сред които и извеждането на Управляващия орган на програмата извън Министерството на образованието (така бе създадена „Изпълнителна агенция НОИР“). Нейният шеф Кирил Гератлиев обясни, че блокирането на парите не се е отразило на проектите, сред които тези за студентските стипендии, ученическите практики, ограмотяването на възрастни, „Твоят час“ и т.н. – те са се изпълнявали със средства от държавата. Досега по тях са платени 170 млн. лв., които вече ще можем да започнем да сертифицираме и да искаме възстановяването им от ЕК.

Размразяването обаче „върви“ и с определени щети. МОН вече оряза 20% от средствата по 9 от т.нар. системни проекти по „Наука и образование“ (т.е. изпълнявани от МОН) в опит да убеди ЕК да възстанови плащанията. Загуби ще има и по втора група проекти – за училища и НПО-та. За тях ще има плоска финансова корекция в размер на 10%, като ЕК ще ни възстанови 43 млн., а не 48 млн. лв. Разликата ще поеме МОН. 100-те млн. лв., които са планувани за изграждане на регионални научни центрове, пък ще се прехвърлят към програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Източник: Вестник СЕГА

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе