Жълт код за интензивни валежи за 16 области

През нощта срещу събота облачността ще е значителна, с превалявания от дъжд, по-интензивни и на повече места в района на и около Стара планина. Ще има временни усилвания на вятъра при гръмотевична дейност.

В  събота главно в югоизточната половина на страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и на места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки. След обяд от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб до умерен от север-северозапад. В първия ден от уикенда ще бъде по-хладно, с максимални температури в повечето места между 20 и 25 градуса.

YouTube

Жълт код за валежи е обявен за 16 области на страната и столицата София за събота, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Синоптиците предупреждават за дъжд в шест области на страната – София-област, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Пловдивска и Старозагорска, както и за столицата София. Според прогнозата в тези области през нощта срещу събота в Стара планина и прилежащите райони вероятността за значителни количества (20-30 л/кв.м, в отделни райони до 45 л/кв.м.) валеж е голяма.  

В други десет области на страната е в сила жълт код за валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Предупреждението е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска. Според метеоролозите в тези райони в събота ще има интензивна гръмотевична дейност и голяма вероятност за значителни валежи (25-30 л/кв.м, в отделни райони до 45 л/кв.м.).

По Черноморието ще е предимно облачно. Главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд. Ще има гръмотевична дейност, на места – с обилни валежи и силни пориви на вятъра. Ще е по-хладно, с максимални температури на въздуха между 18 и 22 градуса. Температурата на морската вода е 17-21 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността ще е предимно значителна, с валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Около и след обяд от запад валежите ще започнат да спират. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад, през деня ще се ориентира от северозапад, а по време на гръмотевична дейност ще се усилва и променя посоката си. Максимална температура на височина 1200 метра – около 15 градуса, на 2000 метра – около 8 градуса.

В неделя сутринта все още ще превалява на места, главно в Източна България, а след обяд – в отделни планински райони. Вятърът ще се ориентира от североизток, слаб, в източните райони – до умерен.

И в началото на следващата седмица времето ще остане с пролетен характер – ще има и слънчеви часове, но и развитие на купесто-дъждовна облачност след обяд и в часовете до полунощ. На места ще има краткотрайни превалявания, по-интензивни в планинските райони от западната половина на страната. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток. Температурите ще са около и малко по-високи от обичайните – предимно между 22 и 27 градуса.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе