Хванаха 9-ма с преписване на матурите

12 са анулираните работи на тазгодишната матура по български език и литература. 9 от тях са хванати в опит да преписват, докато у останалите 3-ма е намерено второ мобилно устройство.

По двама от тях са от Благоевград, Кърджали, Пазарджик, София, Смолян, по един от Кюстендил и Монтана.

YouTube

4052-ма зрелостници не са се явили и ще трябва да оставят дипломирането си за септемврийската сесия. До самия изпит бяха допуснати 55 190, като 51 138 са положили матурата.

Зрелостниците разсъждаваха по темата за „Човекът и вярата“ по Вапцаровото стихотворението „Вяра“. То е част от единствената му стихосбирка „Моторни песни“ и е едно от последните изучавани произведения в 12-и клас. По-голяма част от явилите се останаха доволни от генерирания вариант, като заявиха, че са се готвили за по-труден тест, а темата предизвикала у тях двете крайности – „около минута стоях в блаженство“ и „бях шокирана“, пише „Монитор“.

„Това е стихотворение, което съм учил, и е много близко до мен. Имах чувството, че съдбата ми просто ме обича“, сподели Спартак, който се яви в СМГ. Момиче, явило се в същата гимназия, сподели, че се е почувствало в другата крайност.

„Аз малко бях шокирана, но после се успокоих. Надявах се на Ботев, Вазов, Димчо“, обясни то. „Вкарах и няколко шегички понеже започнах в един момент много да изразявам своето мнение. Пред мен стоеше едно много красиво момиче и го вкарах в анализа. След това, за да обясня още за вярата, дадох пример с мен – в началото бях много нервен, но извадих кръстчето, целунах го, прекръстих се три пъти и изведнъж ми дойде музата“, обясни той за есето, което беше написал.

Отговорите ще бъдат обявени до 13 юни, като матурите отново ще се проверяват в изпитни центрове.

„Миналата година бяха прегледани бързо и качествено резултатите. В София има два, а всеки регион определя къде ще са изпитните центрове. Тестовете се проверяват в електронен вариант, не ги чете проверяващ, не е на хартия. Преди това изпитна комисия трябва да ги сканира“, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе