Областният управител участва в дискусионен форум за магистрала „Хемус“

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен участва днес в дискусионен форум във Велико Търново на тема „Магистрала „Хемус“ – възраждане на българския Север“.

Събитието се организира от вестник „24 часа“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в него участваха представители на местната и регионална власт от Североизточна България, депутати от региона, граждани. На въпросите им отговаряха министърът на регионалното развитие Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Министър Нанков обяви, че магистралата ще е готова изцяло с година по-рано от първоначално обявения срок – през 2024 г. вместо 2025 г. Общата площ на магистралата е 420 км., от които са готови 170 км. До края на мандата на правителството на Бойко Борисов ще бъдат завършени не както се смяташе 75 км., а 160 км. – увери министър Нанков. В момента се строи участъка от Ябланица до пътен възел „Боаза“, останалите участъци са на различни фази на проектиране, включително този от пресичането с бъдеща магистрала Велико Търново – Русе, за която възникна предложение да се казва „Янтра“, до Белокопитово, който преминава през община Лозница, Разградска област.

YouTube

Дискусията бе втора на тази тема, участниците се уточниха да има и следваща среща след година.

След форума Областният управител Гюнай Хюсмен и кметът на Разград д-р Валентин Василев разговаряха с министър Нанков и с ръководителя на АПИ Дончо Атанасов относно състоянието на пътната мрежа в региона и необходимостта от финансиране на рехабилитация на участъците в най-лошо състояние. Г-н Атанасов пое ангажимент след 10 юни лично да посети Разградска област, за да извърши оглед на пътищата, за чиито ремонти г-н Хюсмен и д-р Василев настояха.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе