Новата супер храна – мляко от хлебарки

Повечето хора биха предпочели да виждат хлебарките размазани върху подметките си. Мляко от омразните насекоми обаче скоро може да намери място в менюто на обсебените от суперхраните австралийци като алтернативна добавка към сутрешното им кафе, пише в. „Дейли мейл Австралия“.

Направени преди години проучвания от американски и индийски специалисти установиха, че млякото от хлебарки съдържа всички важни аминокиселини плюс протеини, мазнини и захари и е тройно по-богат източник на енергия от кравето мляко. Изследователите откриха също, че вкусът му не се различава от този на кравето.

YouTube

Специалистите не пропуснаха да отбележат, че „доенето“ на хлебарките е изключително трудоемко. Сайтът Inverse отчита, че за производството на 100 грама мляко са необходими 1000 хлебарки.

Колкото и непосилна да изглежда задачата, южноафриканската компания Gourmet Grubb вече предлага продукта „Entomilk“, произвеждан от отглеждани в специализирани ферми хлебарки.
Ако все пак имате съмнения относно продукта, защото нямате спомен да сте чували, че хлебарките дават мляко – срещаният в Австралия вид Diploptera punctata е единственият сред тези насекоми, който „практикува“ живо раждане, вместо снасяне на яйца, и произвежда течността за изхранване на потомството си.

Източник: Novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе