Областният управител се срещна с Генералния консул на Турция в Бургас и с областния мюфтия на Одрин

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен се срещна с генералния консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе и с областния мюфтия на Одрин Емурлах Юзюм.

Дипломатът е на второ посещение в Лудогорието, пристигна заедно със съпругата си Серпил. Двамата споделиха с Областния управител Гюнай Хюсмен, неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и с Главния секретар на Областна администрация Михаил Тодоров своите впечатления от България и консулския район. След срещата с ръководството на Областна администрация г-н и г-жа Иньонтепе се разходиха из централната част на Разград, посетиха Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” и Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, придружавани от г-н Драганов и г-н Тодоров. След това посетиха и джамията „Ибрахим паша”, където се срещнаха с областния мюфтия на Одрин Емурлах Юзюм. Станаха свидетели и на първото туристическо посещение на паметника на културата. Семейство от Истанбул, което е родом от Шуменско, виждайки отворените врати на джамията, попита дали може да я посети и бе въведено вътре от г-н Хюсмен. Че това са първите туристи в обекта, който предстои да бъде реставриран, констатира Генералният консул, който е радетел на разширяване на туристическия обмен между двете съседни държави.

YouTube

И двамата гости посетиха и Исперих, където се срещнаха с кмета на община Исперих Бейсим Руфад. Той съпроводи г-н и г-жа Иньонтепе до Свещарската тракийска гробница, а Областният управител Гюнай Хюсмен, Главният секретар на Областна администрация-Разград Михаил Тодоров и областният мюфтия на Одрин Емурлах Юзюм бяха гости на празничния концерт по случай 125 години от създаването на ОУ”Христо Ботев”-Исперих.

С областния мюфтия на Одрин г-н Хюсмен разговаря за дейностите по изпълнение на Декларацията за сътрудничество и съвместна дейност между двете области. Подари му графика на Дебир баба теке, нарисувана от разградския художник Красимир Харалампиев.

Тази вечер областният мюфтия на Одрин Емурлах Юзюм, Областният управител Гюнай Хюсмен и кметът на Исперих Бейсим Руфад дадоха в Исперих благотворителна вечеря ифтар.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе