Марселиньо за престоя си в Разград и бъдещи планове

Марсело Насименто да Коща-Марселиньо се превърна в клубна легенда за Лудогорец. 33-годишният плеймейкър е част от разградчани от май 2011 г. – подписва още докато отборът е във Втора лига. От лятото на същата година Лудогорец е в елита. А Марселиньо вече има 189 мача и 62 гола в Първа лига, като е рекордьор по попадения сред всички чужденци, играли у нас. Освен това е и 2-кратен участник в групите на Шампионската лига с разградчани. 

Любопитното е, че той е привлечен в Лудогорец, след като е гледан само на видеозаписи – практика, която отдавна не е актуална в клуба. Разградчани искат да вземат Родригиньо, който обаче е в полезрението на бразилските грандове. Затова се насочват към Марселиньо, който е забелязан от тогавашния треньор Ивайло Петев. Марселиньо даде интервю за колегата Веско Вълчев, което бе публикувано наскоро в списание „Спринт”. Представяме ви разговора с Марселиньо със съкращения. 

YouTube

Кой е Марселиньо?
– Един спокоен човек. Но и човек, който не харесва загубите. Обичам състезанията и да побеждавам. 

Какво ви даде и какво ви взе Лудогорец?
– 70-80 процента от моята кариера е дал Лудогорец. Истината е, че и двете страни сме си били полезни. Когато дойдох в България, никога не съм мислил, че ще играя в Шампионската лига. Бях решил, че идвам за малко – за 2-3 години, и ще търся ново място. Но какво се получи? Играх в Шампионската лига, в Лига Европа, спечелих много титли и купи, играх за националния отбор, вкарах гол. В България имам история, която да разкажа на моите деца.  Това не са пари, това е история. Нещо уникално. 

Какво ви държи мотивиран?
– Преди две години дойде момент, в който казах на Кирил Домусчиев: „Шефе, аз спечелих всичко, играх в евротурнирите, сега е моментът да си тръгвам”. Тогава имаше интерес към мен от Турция. Той ми отговори: „Марсио, аз мисля, че можеш да дадеш още на Лудогорец и искам да останеш, но ако дойде оферта, те пускам”. След този разговор коментирах с моето семейство и те ми казаха: „Където и да отидем, в Разград или Варна – в магазините на центъра, в заведенията – всички искат да останеш”. Дойде офертата от Турция и останах. Реших, че моята кариера ще завърши в България и в Лудогорец. Най-голямата ми мотивация са разговорите с хората по улиците. 

Къде е максимумът за Лудогорец в Европа?
– Мисля, че може още малко повече. С годините има промяна в мисленето. Преди мислехме как да влезем в Шампионската лига или Лига Европа. Сега вече мислим за излизане от групите. В следващите две години можем да продължим още нагоре. 

Как се запалихте по футбола?
– В Бразилия, когато навършиш 5 години, всеки баща дава топка на сина си. Аз живеех с футбола. От района, в който съм роден – Манаус, не е лесно да има професионални футболисти. Ние сме много далеч от Сао Пауло. Знаете ли, че има само един играч от нашия район, който е играл в националния отбор на Бразилия – Мирандиня. Той е първият бразилец в Англия – в Нюкасъл (играе там от 1987 до 1989 г., като през първия си сезон е съотборник с Пол Гаскойн). Този човек ме видя, препоръча ме на Сао Пауло и отидох там като юноша. 

Как дойдохте тук?
– Мой мениджър беше Джери Перейра. Разбрах за интереса и той ме свърза с Маркиньос, който веднага ми каза за Кирил. Беше чул, че е много амбициозен. Каза, че има пари и иска да прави голям отбор. Посъветва ме да дойда. 

Съжалявате ли за някой бивш съотборник, че си тръгна?
– Има много – Кайсара, Гъргоров, Барт. На Барт му казах веднъж – Алекс, играл съм с Тиаго Силва (б.р. – бранителят на ПСЖ и национал на Бразилия), но според мен си по-добър защитник. Уникален футболист. Не искам да говоря лошо, но ако Барт мислеше за големи неща, щеше да играе голям футбол на високо ниво. 

За какво обичате да харчите пари?
– Преди да започна моята кариера, се зарекох, че с първите си спечелени пари ще построя къща на майка ми. Направих го, когато играх в Кувейт. След това исках да си направя собствена къща по мой проект в Бразилия. Още два месеца и ще е готова. 

Коя беше първата българска дума, която научихте?
– „Това” и „добре”. Когато дойдох, пътувах с Петричев и Петев към Разград. През цялото време повтаряха „това” и „добре”. После попитах какво значи. А първата дума, която научих в отбора, е лоша дума. Тогава комуникирах с Барт. Ще се сетите каква е думата…

Приятелят на сестра ви Самара е футболист от дубъла на Лудогорец – Мехмед Мехмед. Ще ставате ли български зет?
– Може, не знам. Той беше вече два пъти в Бразилия. Запозна се с майка ми и баща ми. Много е вероятно да има сватба. Мисля, че той ще стане голям футболист.

Синовете ви ще тръгнат ли по вашите стъпки?
– Големият, Жоао Витор, е на 7 години. Обича топката и тренира в Лудогорец. Малкият Мигел – не. Той обича колите.

Имате ли амбиция за треньор?
– Тази година започвам да мисля по-сериозно за това. Ще видя дали ще стане.

Мислите ли за свой бизнес?
– Вече имам. Строя къщи за продажба.

Въпрос от Клаудиу Кешерю – представи си, че си собственик на Лудогорец и трябва да назначиш настоящите футболисти на следните позиции – треньор, помощник-треньор, треньор на вратарите, кондиционен треньор, спортен директор, скаут и изпълнителен директор. 
– Старши треньор ще е Светослав Дяков. Помощник – Моци. Кондиционен – Пластун. На вратарите – Ренан. Спортен директор – Кешерю. Скаут – Лукас Саша. Много гледа футбол и знае всичко – резултати, играчи, отбори. Изпълнителен директор – Цветомир Панов. Много е концентриран. Много ми харесва като човек. Много е спокоен и внимателен. 

ИДЕАЛНИЯТ ЛУДОГОРЕЦ НА МАРСЕЛИНЬО

ВЛ. СТОЯНОВ

КАЙСАРА БАРТ МОЦИ НАТАНАЕЛ

ДЯКОВ ЕСПИНЬО

МИСИДЖАН МАРСЕЛИНЬО ВАНДЕРСОН

КЕШЕРЮ

Треньор: Георги ДЕРМЕНДЖИЕВ

Автор: Веско ВЪЛЧЕВ, за списание „СПРИНТ“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе