SOS за краката ни през лятото

Високите температури, дългото ходене и чисто женските навици като кръстосването на краката увеличават напрежението върху стъпалата и глезените.

Ако работата ви също е еднообразна и седите на стол по цял ден или пък прави, опасността от подуване и тежест в краката се увеличава.

YouTube

Ако не се грижите правилно за това състояние на краката си, с времето може да се стигне до образуване на т.нар разширени вени, а в крайни случаи и до тромбофлебит.

Вместо да говорим за болести обаче, ще ви разкрием 3 лесни начина за облекчаване на уморените крака през лятото, с които да държите лошите диагнози надалече.

Хладна вана

Създайте си навик веднага след прибирането вкъщи да правите хладна баня на краката. Можете да ги обливате с душа от пръстите към коленете или да ги потопите в хладка вода с лавандула.

Хладката вода свива кръвоносните съдове на краката и те „избутват“ кръвта и течностите нагоре, за да се възстанови нормалното кръвообращение.

Това отнема чувството на тежест и предотвратява отпускането на стените на кръвоносните съдове.

Охлаждаща козметика

Козметиката против разширени вени подпомага свиването на повърхностните кръвоносни съдове и оттам – до подобряване на циркулацията на течностите в тялото.

Най-популярни са продуктите с невен, конски кестен и кора от дъб. Това са природни дарове, доказали ефективността си.

Най-ефективни обаче са кремовете и спрейовете, създадени специално, за да охлаждат краката и да отнемат чувството за умора и тежест.

Те залагат на понижаване на температурата, което отпуска краката, активните съставки проникват в кожата и оказват успокояващо и релаксиращо действие.

Усещането от употребата на такива продукти е за моментално облекчение заради охлаждащия ефект и постепенно подобряване на състоянието на вените заради реактивирането на микроциркулацията в долните крайници.

Почивка, но и упражнения

За да се отървете от чувството на тежест в краката, трябва да дадете възможност на кръвообращението в долните крайници да се възстанови.

Докато сте на работа, без значение дали работите в седнало или в изправено положение, правете кратки разходки на всеки час. Поклащането от пръсти на пети и обратно също помага на вените да запазят еластичността си, а на течностите да циркулират правилно в организма ви.

Когато се приберете у дома, постойте с вдигнати нависоко крака поне 20-ина минути. Краката трябва да са по-високо от сърцето.

Накрая, преди да ги свалите бавно, направете няколко кръгови движения с глезените.

Ако състоянието на тежест, умора и подуване на краката се задържи, ако видите мрежичка от вени под повърхността на кожата, трябва да се консултирате с лекар, който да назначи адекватно лечение, за да предотвратите задълбочаване на състоянието.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе