Повишаване на температурите = Повишаване на цените на горивата

В 11 области у нас литърът се продава на цени над средните за страната
Скок в цената на горивата преди летния сезон. В 11 области литърът се продава на цени над средните за страната. Според статистиката, най-масовият бензин – А95 у нас вече премина психологическата граница от 2,30 лева за литър. От началото на година бензинът е поскъпнал с 16 стотинки, а дизелът – със 17.

2,32 лева за литър – това е цената, която плащат шофьорите в Благоевград. Антон Илиев пътува за Халкидики. За да стигне дотам обаче, пълни резервоара с гориво и плаща с 15 лева повече. Причината е цената на петрола.

YouTube

„Средната цена на суровния петрол се увеличи с около 15%”, обяснява скока в цената икономистът Румен Гълъбинов.

„Тъй като в България пазарът е доста концентриран в няколко големи играчи, увеличението става много по-бързо и драстично”, коментира енергийният анализатор Мартин Владимиров.

Лошата новина е, че според анализатори, поне през летните месеци евтиният бензин ще остане мит.

Български евродепутати на война срещу двойния стандарт при горивата в ЕС

„Това ще продължи още няколко седмици. След това ще видим един лек спад, но едва ли това ще се отрази у нас, защото през летният сезон търсенето е голямо”, добавя енергийният анализатор Мартин Владимиров.

Освен за цената на горивото, през лятото експерти ще следят и за качеството. Евродепутати видяха двоен стандарт и в този сектор.

„В някои бензиностанции в страната има проблеми с висок разход и после с експлоатацията, от което следват и високи разходи за ремонти”, коментира евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Ремонтът бил малкото зло, коментират монтьори. Опитът им показвал, че горивата у нас често се разреждат, а това водело до фателен край за двигателя.

„Всяка седмица имаме поне по един случай. 754 имахме случай на кола, от 40 л, 20 бяха чиста вода”, обяснява Александър Бъчваров, собственик на автосервиз.

И все пак до момента проверките на държавата не са показвали нарушения при големите играчи на пазара. Доказан картел също няма. Ако планът на евродепутатите успее, Европа ще въведе единен стандарт за горивото.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе