Как портокаловият сок става по-полезрн

Портокаловият сок е по-полезен, ако бъде замразен и размразен, пише „Дейли мейл“.

Изданието се позовава на испански учени, според които антиоксидантите на портокала се усвояват по-добре от размразения сок, отколкото от пресния или пастьоризирания.

YouTube

Според експертите от университета в Севиля, при размразяването полезните каротиноиди в сока се разграждат на по-малки съставки, които се усвояват по-лесно от червата.

Каротиноидите предпазват от рак. Те могат да се преобразуват във витамин А, който е с противовъзпалителни свойства и е полезен за имунната система. Това помага за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Направено е изследване как обработването на портокаловия сок – замразяване или пастьоризиране, се отразява на антиоксидантите.

Учените са се съсредоточили върху биодостъпността на антиоксидантите – доколко лесно те преминават от храната в кръвта. След замразяването каротиноидите намаляват, но понеже се усвояват по-добре, крайният ефект е положителен.

Известно е, че портокалите съдържат много витамин С, който предпазва от настинки и грип. Те помагат и срещу много по-сериозни заболявания. Изследване от 2003 г. установи, че портокалите могат да намалят риска от рак на устата, ларинкса и стомаха с до 50 процента. Други учени откриха, че две чаши портокалов сок дневно намаляват опасността от инсулт.

Цитрусовите плодове намаляват също риска от дегенерация на мозъка и деменция с до 25 процента. Испанските учени са изследвали усвояемостта на каротиноидите фитоен и фитофлуен в портокалите, които са характерни също за доматите.

Предишно изследване установи, че след готвене доматите стават по-полезни заради увеличаване на антиоксиданта ликопен, който така се усвоява в по-голямо количество.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе