Над 2 милиона турци се събраха в подкрепа на опонента на Ердоган

Повече от 2 милиона турци се събраха в подкрепа на основния опонент на Реджеп Ердоган – Мухаррем Индже на предизборния митинг в Измир в навечерието на президентския вот.

Според анализатори Индже може да се изправи на втори тур на 8 юли срещу властващия 16 години Ердоган.

YouTube

„След толкова години, не можете да назовете и един човек, с когото той да е приятел. Ердоган е вече уморен, изолиран и арогантен мъж, който не изпитва уважение към народа си”, каза Индже пред привържениците си.

„Турция иска да диша, иска мир, иска спокойствие“, каза той в интервю за АФП. „Не изтощен човек, не човек, който крещи и се гневи. Някой по-млад със свежа кръв“, заяви 54-годишният политик, с 10 години по-млад от Ердоган.

Кандидат на основната опозиционна формация, Народнорепубликанска партия, Индже се наложи като най-върлия критик на Ердоган, който царува на турската политическа сцена от 2003 г.

От своя страна, Индже се ангажира, ако бъде избран, да управлява, без да изключва никого. „Забулена или не жена, ляв или десен, турчин или кюрд, алевит или сунит“, каза той.

Междувременно турската полиция е задържала 14 предполагаеми членове на „Ислямска държава“, които подготвяли нападение в Анкара преди предстоящите в неделя президентски и парламентарни избори.

Източник: Vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе