Защо е лошо да се кара със зимни гуми през лятото

„Шофирането със зимни гуми през лятото е толкова опасно, колкото и с летни гуми през зимата. Рискът идва от удължаването на спирачния път, в което всеки водач може да се убеди и от личен опит, стига да направи справка с ежегодните тестове на ADAC – германския автомобилен съюз“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Крум Дончев.

Той обясни, че зимните и летните гуми се различават по каучуковата смес, от която са направени и вида на протектора. При зимните той е по-дълбок и грайферът е нарязан с отвори, наречени ламели.

YouTube

Зимните гуми имат по-голямо съдържание на естествен каучук, което ги поддържа меки и гъвкави в студено време под +7 градуса по Целзий и им дава по-добро сцепление с настилката. Грайферът им е по-дълбок и има ламели.

„Когато асфалтът е над 7 градуса започва по-бързо изтриване на грайферите. През лятото температурата на шосето може да достигне и дори да надмине 40-50 градуса, тогава ламелите „се изпичат“, изтриват и запълват, с което губят своята екастичност да „защипват“ снега“, допълнилни ощ той.

Източник: Novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе