Бананите са на изчезване

Дивите банани може би държат ключа към запазването на ядливите бананови насаждения, които бяха сложени в списъка на застрашените растения, съобщава Би Би Си.

Те могат да бъдат открити само на Мадагаскар и са само пет възрастни дървета, които са останали в дивата природа.

YouTube

Учените са категорични, че тези дървета трябва да бъдат съхранени, защото може би държат тайната към запазването на бананите в бъдеще.

Повечето банани, консумирани по света, са от вид познат като „Cavendish“, като този вид е много уязвим към вредители. Целта на учените е да създадат нов вид банани, които да са едновременно вкусни и достатъчно силни, за да преживеят панамските вредители. Бананите в Мадагаскар са еволюирали в изолация на брега на острова и имат специални защитни сили.

Ричърд Алан, старши консерватор в Британската кралска ботаническа градина, смята, че този вид банани може да имат естествена защита срещу вредители и болести.

„Нямат панамска болест в себе си, вероятно са се развили, така че да я преборят“, споделя наблюденията си той. „Но ние няма как да знаем дали наистина е така, докато не проучим самите банани, а няма как да започнем да ги проучваме, без да сме сигурни, че те са в безопасност“, допълни ученият.

Мадагаскарските банани имат семки в себе си, което значи, че са негодни за консумация. Но чрез смесване на гените е възможно да се създаде вид, който да е ядлив и устойчив на зарази и болести.

Бананите са толкова уязвими на болести, защото всяко едно растение е клонинг на другото и, ако едно растение се зарази с някаква болест, то тя бързо ще плъзне в колонията. Такова нещо се е случило през 1950 г. с вид банани, наречени ”Големия Майк”. Тогава този вид е заменен със съвременния сорт „Cavendish“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе