Жълт код за валежи днес

В неделя над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна.

В много райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, през деня са възможни и градушки. На повече места и по-интензивни ще са явленията в Северна България и Родопите. Ще се появи слаб до умерен северозападен вятър и с него ще прониква по-хладен въздух.

YouTube

Максималните температури в повечето места ще са между 22 и 27 градуса, в крайните югозападни и югоизточни райони, където ще има повече слънчеви часове – до около 30 градуса. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи.

Оранжев код за опасно време е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. В тези райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. На места явленията временно ще са интензивни, валежите – значителни. Количествата дъжд, които прогнозират метеоролозите, са около 30 л/кв.м, на отделни места в областта до 45-65 л/кв.м.

Жълт код за валежи и гръмотевици е обявен за 19 области в страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, София-област и София-град. В тези райони се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури, отново са възможни и градушки, предупреждават синоптиците. На местаявленията временно ще са интензивни, а валежите – значителни. Очакваните количества дъжд са около 20 л/кв.м, на отделни места до 30-35 л/кв.м.

В планините времето ще е облачно и дъждовно. Ще се развиват гръмотевични бури. Ще е по-хладно с максимална температура на височина 1200 м – около 17 градуса, на 2000 м – около 10 градуса.

Над Черноморието облачността ще е променлива, с повече слънчеви часове преди обяд. След обяд на отделни места, главно по северното крайбрежие, ще превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са 25-28 градуса. Температурата на морската вода е 24-25 градуса, вълнението на морето ще е 2 бала.

В понеделник и вторник валежите ще продължат. Първия ден ще са из цялата страна, в много райони все още ще са интензивни. Втория ден в Южна България, с изключение на Рило-Родопската област, ще намалеят, в Северна отново ще са на много места. Ще бъде сравнително хладно, с преобладаващи максимални температури между 22 и 27 градуса.

От сряда въздушната маса над страната временно и относително ще се стабилизира. Ще има повече слънчеви часове; все още са възможни и превалявания, но на малко места и краткотрайни. Температурите ще се повишават и в четвъртък-петък в равнинната част от страната ще достигат 32-34 градуса. В събота ще духа умерен северозападен вятър и ще е почти без валежи, но дневните температури слабо ще се понижат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе