Новите екотакси предизвикаха недоволство

Асоциацията на вносителите на автомобили се противопостави на новите екотакси при регистрация на автомобилите.

Според Цветелина Цанева новите правила са в полза само на един бизнес, рециклиращия бизнес за сметка на всички останали, съобщава БНТ.

YouTube

С увеличение с 12-13% на автомобили, които са над 10 години, екотаксата при регистрация на автомобилите ще стигне до 310 лева. Без промяна остават собствениците, които са взели коли до 5 години. При новите хибридни автомобили има намаление с 20% на таксата, за новите дизелови и бензинови е с 10%. За първи път се въвежда такава и за тежкотоварните.

Цветелина Цанева – Асоциация на вносителите на автомобили:

„Трябва да се проследи тази такса, която е събирана досега, какви са резултатите от нея в полза на екологията. Защото това не е е екотакса, а продуктова такса. Всички си мислим, че като платим такстаа преди регистрация, тя отива за екология, това не е така. Продуктовата такса се плаща за рециклиране на автомобила.“

Според асоциацията трябва да се промени данъчната формула и няма да приемат промените. Оттам казаха, че подобна потребителска такса не бива да има и за обновлението на автопарка у нас ще се случи именно с промяна в данъчната формула.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе