На 23 юли започва Панаирът на киселото мляко

На 23 юли започва традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти 2018. Това съобщи на пресконференция главен експерт „Култура“ в общинска администрация Виолета Антонова.

Първото събитие ще бъде дефиле на гостуващите танцови групи – тази година те ще бъдат от шест държави: Коста Рика, Филипини, Беларус, Мексико, Черна гора и България. Българският фолклор ще бъде представен от ДТА „Лудогорче” при Капански ансамбъл Разград,  ДТС „Капанче” и средношколска танцова формация при НЧ „Напредък 1901”.

YouTube

Дефилето ще съпътства всичките фестивални дни, като ще започва всяка вечер в 19.30 часа по познатия маршрут в централната част на града – от Общински културен център до площад „Момина чешма“.

Официалното откриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти 2018 ще бъде на 23 юли в 20.30 часа на открита сцена на площад „Момина чешма. Първият концерт  ще е концерт ”Вечер на Коста Рика и Филипини”.

През втория фестивален ден – вторник, събитията са следните: в Етнографски музей квартал „Вароша” ще се проведе конкурс за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с кисело мляко, конкурсът започва от 9.00 часа. Друго събитие отново в Етнографския музей е Детска работилница „Първи стъпки в занаята“. Все още се приемат записвания за участие на тел.0878901436 или на място. Детските занимания ще са сутринта от 10.00 до 12.00 часа и следобед от 15.00 до 17.00 часа. В 10.00 часа в двора на музея ще бъде поднесена богата фолклорна програма.

От 17.30 часа на 24 юли на площад „Независимост“ през ОКЦ ще бъде представена местната етнографска група „Капанци“ с „Колелото на живота“.

В 18.30 на същия площад ще се проведе и забавното състезание „Да правим таратор, а не терор“ с отбори от гостуващите танцови състави.

След дефилето, концерт на сцената на площад „Момина чешма“ ще имат гостите от Беларус, Мексико и Черна гора.

На 25 юли от 10:00 ч. в Художествена галерия  „Проф. Илия Петров” ще се проведе конкурса за детска рисунка „Фестивала на млякото и традициите“, записвания в Център за работа с деца или на тел.0878542819. 

От 17:30 ч. на площад „Независимост” пред Общински културен център ще се проведе конкурс Кралица и Крал на Панаира и Фестивала. Те ще поведат последното дефиле на гостуващите групи до финалния концерт на сцената на площад „Момина чешма“, след който ще бъде закрито събитието с празнични илюминации.

Всички концерти при дъждовно време ще се преместят в залата на Общински културен център.

Гости от побратимени градове на Разград ще има тази година от Румъния – Слобозия и Кълъраш, като се очаква кметът на Кълъраш да е част от едната делегация.

Целодневен базар на занаятите ще има разположен в центъра на Разград – 8.00 -22.00 ч.

Седемдесет майстори- занаятчии ще представят 22 категории занаяти и приложни изкуства, домашно заквасено мляко. Представители на Японската телевизия и тази година ще гостуват и отразяват уникалния форум на Община Разград.

Базарът на киселото мляко ще заема 9 шатри, на които ще се предлага кисело мляко, заквасено по домашна технология, домашно приготвени баници и тестени изделия, кашкавал и сирене от частни ферми в селата Гецово, Балкански, Дряновец, Осенец, Побит камък.

Със съдействието на Национална телевизия КИС-13 Русе вечерните концерти ще се излъчват пряко по техния телевизионен канал и в интернет на страницата на Община Разград www.razgrad.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе