Вулкан изригна на Хаваите

Над 20 души са ранени след изригване на лава от вулкана Килауея в Хаваите. Действащият вулкан е предизвикал експлозия на туристически кораб, предаде БНР.

Най-малко 23-ма са получили наранявания по време на инцидента. Лавата от изригването на вулкана Килауея на остров Хавай е предизвикала взрив на един от плавателните съдове, намиращи се в близост до мястото. Туристическият кораб е бил засегнат от летящи отломки, които са попаднали директно върху него и са причинили експлозия.

YouTube

„Бомбата от лава“ е летяла съвсем близо до пристанището на град Капохо, съобщават от Хавайското министерство на земята и природните ресурси. Експлозията е причинила наранявания на повечето от пътниците на плавателния съд.

Най-малко четирима са хоспитализирани в медицинския център Хило, от където съобщават, че състоянието им е стабилно, въпреки сериозните наранявания.

Девет други пътници също са прегледани в болницата, но раните им само са били обработени без да остават за медицинско наблюдение. По-късно беше съобщено, че 10 други пътници са били лекувани на място на пристанището и с това броят на ранените достигна 23-ма.

След взрива корабът е върнат в пристанището в Хило за допълнителен оглед. Мястото обаче продължава да е под заплаха, тъй като се намира на метри от действащия вулкан.

Лавата продължава да се лее активно от една от цепнатините на Килауеа, който за първи път изригна на 3 май тази година.

Американски геолози предупредиха, че вулканът е под напрежение и оставиха оранжев код за възможно „внезапното изригване” само ден преди инцидента.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе