Навършват се 181 години от рождението на Левски

Днес се навършват 181 години от рождението Васил Левски.

Годишнината ще бъде отбелязяна с редица прояви в страната.

YouTube

От 9:00 часа в църквата „Св. Николай“ в родния му град Карлово ще бъде отслужена тържествена света литургия. От 10:00 часа, в двора на храма ще бъдат положени цветя и на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. От църквата ще тръгне литийно шествие, което ще стигне до площад „20-ти юли“.

В 10:30 часа там ще се състои тържествен ритуал по издигането на националния флаг и знамето на Карлово. Ще бъде изнесен и молебен за благоденствието на града и жителите му. На площада по традиция ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. През целия ден в града ще има културни събития. Вечерта от музея „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, а от 21:00 часа на площада ще се състои тържественият митинг- заря.

Пред паметниците на Левски в страната ще бъдат поднесени венци и цветя, а в Русе ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата. В редица градове са предвидени различни прояви по повод годишнината от рождението на Левски.

Васил Кунчев е роден в Карлово през 1837 година. След смъртта на баща си 15-годишното момче отива при брата на майка си – архимандрит Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. През 1959 година е ръкоположен за йеродякон. Решава да се посвети на революционната борба, „захвърля расото“ и в начало на 1962 година отива в Белград, където Георги Раковски подготвя Първата българска легия.Заради своите умения Васил Кунчев получава прозвището Левски. Участва в четата на Панайот Хитов, а сетне и във Втората българска легия на Раковски.

Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация, която започва да гради в началото на 1869 година. Апостолът на свободата е убеден, че „нашето дело зависи от нашите собствени усилия“. Той е заловен в Къкринското ханче край Ловеч в края на 1872 г. Процесът срещу Левски е в София, а присъдата му – смърт чрез обесване, е произнесена през януари 1873 година и следващия месец е изпълнена.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе