Днес почитаме Мария Магдалена

На 22 юли Църквата почита паметта на Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна .

В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалена и го помолила за помощ.

YouTube

Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт.

Света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна народът тачи като сестра на свети Илия. На нея се приписва първия възглас „Христос воскресе!“.

В православната и католическата църкви почитането на Мария Магдалена има известни разлики: православната я тачи предимно като мироноска-изцелителка от бесовете, която се появява епизодично в няколко от Евангелията, докато в Католическата църква дълго време нейният образ легендарно се идентифицира с каещата се блудница от Марта и Мария. Естеството на връзката между Иисус Христос и Мария Магдалена е предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство.

На 22 юли имен ден празнуват Мария, Мариана , Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе