Тежко положение в Атина и много загинали

В Атина е обявено извънредно положение. 24 души са загинали в големите пожари, които бушуват край столицата. За овладяване на огнената стихия се борят повече от 600 пожарникари и над 300 пожарни автомобила. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва. Очаква се днес в гръцката столица да пристигнат 60 огнеборци от Кипър, които да се включат в гасенето на пожарите. 

Гръцките власти поискаха помощ от европейските страни. Въпреки усилията обаче ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол, обяви премиерът Алексис Ципрас, който прекъсна посещението си в Босна, за да координира борбата с пожарите. Все още има хора, които са в домовете си в плен на огнената стихия. 

YouTube

„Жертвите вече са над 24 души, като между загиналите има и малки деца. Има и 6-месечно бебе. Много хора са настанени в болници в тежко състояние. Ситуацията е много тревожна. Цяла нощ евакуираха хора с кораби в морето”, разказа за „Здравей, България” Бойка Атанасова, съобщава NOVA.

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция.

Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

До момента обаче, няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници вследствие на пожарите.   

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе