Въвеждат новите винетки от януари 2019 година

Въвеждат се нови винетки от януари 2019 г., а от август догодина и толсистема.

Това реши парламентът с приети променив Закона за пътищата, внесени от депутата Александър Ненков от ГЕРБ, съобщава 24 часа. От януари догодина стикерът става електронен.

YouTube

Уикенд винетка е другата промяна, която предвиждат промените. Тя ще важи от 12 часа на обяд в петък до полунощ в неделя.

От средата на август 2019 г. се въвежда и толсистема за превозни средства, които са по-тежки от 3,5 тона. Дотогава камиони и автобуси ще се движат с винетка, ако тя е годишна, те ще заплатят 60% от цената й. Винетките за камиони, закупени от първия ден на следващата година, ще важат до 15 август. Целта е след 16 август всички тирове да плащат толтакси.

По въпроса с толсистемата и общините трябва да се търси малко по-балансиран подход, различен от този да прехвърляме средства от едно перо в друго“, посочи вносителят на промените Александър Ненков по време на дебатите дали средства от толсистемата могат да бъдат пренасочвани.

Таксуването ще зависи от изминатото разстояние. Предвижда се размерът да се определя от Министерския съвет по предложение на регионалния и финансовия министър.

Разстоянието, което е минал камионът, ще се определя от данни от GPS системата му. Ако той не разполага с такава, ще се предоставя опция за закупуване на еднократна маршрутна карта. Така, по предварително подаден от шофьора маршрут на движение, ще се изминава разстоянието.

Промените бяха подкрепени от 113 народни представители, 1 депутат гласува против, а 69 се въздържаха.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе