Вдигнаха акциза на бездимните цигари

Акцизът на бездимните цигари се увеличава и става 40% от този на обикновените.

Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

YouTube

Припомняме, че първоначалната идея на ГЕРБ беше за изравняване на акцизната ставка на бездимните цигари с тази на традиционните, но след негативни реакции от различни посоки бе постигнат сегашният компромис.

В момента вносителите на бездимните цигари плащат акцизна ставка за внесен килограм тютюн в размер на 152 лв, а с измененията тази сума ще се увеличи на 233 лв. Сега акцизът за кутия нагреваеми цигари е 0,93 лв., а с увеличението ще стане 1,43 лв. Промените ще влязат в сила от 1 октомври тази година.Поправките бяха предложени от председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и претърпяха голяма промяна между първо и второ четене.

Първоначалният законопроект предвиждаше „нагреваемите тютюневи изделия“ да се облагат с акциз, равен на този на цигарите. Което означаваше по 3,54 лв. за кутия. След това самата Стоянова внесе предложенията, които днес бяха окончателно приети от депутатите в пленарната зала.

Между двете четения ГЕРБ се отказаха и от идеята си на бутилките бира над 5 литра да се слага бандерол. Това предложение беше част от приетия на първо четене проект, но отпадна по време на днешното заседание на комисията по бюджет и финанси.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе