Европейската комисия разреши 4 вида ГМО

Европейската комисия даде разрешение 4 вида ГМО царевица и един сорт захарно цвекло да се използват за храна на хора и животни.

Според Брюксел те са напълно безопасни за здравето и могат да се влагат в хранителни продукти, както и да се използват като фураж, предаде DNES.bg.

YouTube

Комисията се позовава на мнението на агенцията си за безопасност на храните, която е вдигнала зеления флаг за MON 87427 x MON 89034 x NK603, 1507 x 59122 x MON 810 x NK603, които са нови сортове и за подновяването на разрешителните на три вида, които вече са на европейския пазар: DAS-59122-7, GA21 и захарното цвекло H7-1.

Всички те са модифицирани, за да се усили устойчивостта им към различни вредители, става ясно от разрешителите. Лицензите са с валидност от 10 години и предвиждат влагането им в храни и хранителни съставки, но не покриват култивацията им в Европа.

Агенцията за безопасност на храните смята, че петте нови вида ГМО не представляват риск нито за здравето на хората и на животните, нито за околната среда.

Еврокомисията е издала общо 28 разрешителни за ГМО царевица и 1 вид цвекло.

До решението се стигна, след като страните членки не можаха да съберат нужното мнозинство в Постоянния комитет за безопасност на храните, който отговаря за пускането на храни на европейския пазар.

Причината е че повечето държавни експерти, които членуват в него гласуват традиционно „въздържал се“. Така искането нито бива отхвърлено, нито одобрено. Съгласно процедурата, ако експертите не се произнесат, въпросът отива у Европейската комисия, която има последната дума.

Европейското право задължава производителите на храни, в които има ГМО продукти, да отбелязват това на етикета. В него трябва да присъстват „генно модифициран“ или „произведен от генномодифициран“, ако поне 0,9% от крайния продукт съдържа ГМО съставки.

Решението на Брюксел е принципно, но всяка държава членка може сама да реши да забрани използването на одобрените нови видове ГМО.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе