Днес празнуват железничарите

Българските железничари отбелязват своя професионален празник всяка година през първата неделя на месец август.

Традицията започва от средата на миналия век, а изборът на дата за Деня на железничаря е свързан с историческо събитие. В началото на август 1888 г. за международни превози е открита железопътната линия Цариброд – София – Белово, а държавата междувременно откупува линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация.

YouTube

Любопитен факт е, че редица борци от националноосвободителното движение са работили като железничари. Сред тях са Тодор Каблешков, служил като началник на гара Белово, и Захари Стоянов – маневрист в гара Търново Сеймен, днешният Симеоновград. Човекът, спасил Самарското знаме и изобразен на прочутото платно на художника Ярослав Вешин – Никола Корчев, е бил локомотивен машинист. Освен тях, поетът Никола Вапцаров е работил близо 2 години като огняр в софисйко локомотивното депо.

Историята и настоящето на БДЖ е изпълнено предизвикателства и трудности, а по случай днешния празник можем само да пожелаем на всички железничари повече удоволствие от работата и безаварийно пътуване на тях и всички пътници.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе