Как да се предпазим от крадците по време на почивка

Туристите предлагат много възможности за джебчии, хакери и всякакви други едри и дребни мошеници, които само дебнат за нова възможност за финансова облага. Така че, ако ви предстои пътуване, ето как да избегнете да станете поредната им жертва.

1. Разчистете портфейла си и оставете дебитната си карта у дома

YouTube

За някои крадци джебчийството е изкуство. Прекарвате време в пълни влакове, ресторанти и претъпкани площади – несъмнено ще бъдете мишена, пише „Хъфингтън пост“.

Важно е да носите малка сума в себе си за дребни покупки или за храна, но не повече от 50 лв. Добра идея е и да не държите парите си на едно място, приберете част в джоб, в добре затворена чанта или скрити под дрехите. Ако пътувате с друг човек, нека той държи част от парите ви.

Трябва да оставите дебитната си карта у дома, тъй като предоставя пряк достъп до банковата ви сметка и предлага по-малка защита от кредитна карта.

“Дебитните карти са по-сложни по отношение на използване и регулация, бихте могли да загубите всичките пари в сметката си за миг”, казва Стивън Беряк, изпълнителен директор на службата за защита на личните данни IdentityForce .

Вместо това носете кредитна карта – в идеалния случай такава, която не начислява такса за чуждестранни транзакции. И настройте сигнала на картата, за да получавате съобщение при всяко извършване на плащане с нея.

2. Обезопасете телефона си

Вашият телефон вероятно притежава повече ценности, отколкото истинският ви портфейл. С електронната си поща, приложенията за онлайн банкиране и личната информация вътре, секунда невнимание и може да попадне в неправилни ръце.

Независимо дали става дума за вашия смартфон, таблет или друго електронно устройство, настроите сигурна парола с поне четири цифри и няколко знака за отключване.

И въпреки че трябва да избягвате достъп до чувствителна информация от обществени интернет кафенета или Wi-Fi мрежи, понякога е необходимо.

“Дори ако е бърз поглед върху електронната ви поща, тези връзки може да не са сигурни … престъпниците могат да влязат във вашата система тайно и след това да инсталират програма, която изпраща цялата си активност обратно към тях”, обясни Беряк. “Ако имате нужда от Wi-Fi, изберете само мрежи, които са защитени с парола. И изключете настройката на телефона си, която позволява автоматично свързване с отворени Wi-Fi мрежи, защото никога не знаеш кой дебне.

3. Разчитайте само на банкомати в банки

Ако все пак използвате дебитна карта, внимавайте с банкоматите в тъмни ъгли. Често тези машини могат да бъдат снабдени с инструменти за копиране на информацията. Например, престъпниците могат да поставят фалшиви четци на карти над реалните, за да уловят картовите ви данни. Ето защо е важно да използвате само карта с чип и банкомат, които разчитат на уникален код за транзакции всеки път, когато ги използвате. Въпреки това, докато картата все още има магнитна лента на гърба, все още сте податливи на измама. Някои банкомати могат да бъдат наблюдавани и от малка камера, предназначена да улови своя ПИН, докато го въвеждате в машината. Добра идея е да се придържате към банкоматите в банките, вместо в бензиностанции, магазини или на улицата. Никога обаче не можете да бъдете прекалено внимателни, така че винаги трябва да взимате допълнителни предпазни мерки.

4. Не изглеждайте като типичните туристи

През летните месеци по улиците обикалят групи от хора, които тъкмо са слезли от самолета или автобуса. В първоначалния хаос те са отлична плячка за джебчии и измамници, които лесно могат да разпознават гостите на града и да се възползват. Не поставяйте мишена на гръб си като изглеждате като турист.

Оставете вкъщи големите бели маратонки, късите шорти и извънгабаритната камера. Погледнете маршрутите си по-рано и знайте къде отивате, за да не се взирате в картата или в телефона си докато се движите.

5. Не споделяйте социалната мрежа

Въпреки че вашият фокус може да бъде върху осуетяване на престъпление в чужбина, предотвратяването на кражбата започва у дома. Човекът, който се възползва от ваканционното ви настроение, може да бъде приятел – Facebook приятел.

Публикуването на актуализации в реално време, включително снимки, по време на пътуване изпраща ясно съобщение – „не съм у дома! Можете да влезете в къщата ми! „. Това може да изложи вашите ценности, документи и покъщнина на риск.

Изглеждат напълно невероятни приятел да се възползва от вас по този начин, но това се случва.

Дори ако имате строги настройки за поверителност на вашите акаунти, никога не знаете дали някоя от вашите познати няма криминално минало – особено ако никога не е бил залавян. Споделете спомените и снимките, просто изчакайте, докато се върнете у дома.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе