Турската лира се срина

Турската лира се срина, обменните бюра в Истанбул затвориха врати
„Те имат долари, ние имаме нашия народ, нашия Аллах”, коментира случващото се Ердоган

Валутната криза в Турция рязко се задълбочи днес, след като стана ясно, че няма надежда за скорошно разрешаване на споровете между Анкара и Вашингтон. В рамките само на ден лирата загуби най-малко 14% от стойността си, а десетки обменни бюра в мегаполиса Истанбул затвориха врати или обменяха до 100 долара, защото нямат наличности на местната валута, съобщават световните агенции.

YouTube

Това е най-големият спад за един ден на националната валута на Турция от финансовата криза през 2001 г. насам.

В един момент от търговията един долар струваше почти 6,50 лири, като след това валутата на южната ни съседка възвърна част от загубите и се качи до малко под 6 за долар.

Криза в отношенията между САЩ и Турция
Сривът дойде, след като стана ясно, че преговорите между турски и американски представители са приключили без успех. Анкара Анкара отказва да предаде на Вашингтон американския пастор Андрю Брънсън, който е под домашен арест в Измир. Турската страна обвързва случая на пастора с искане за екстрадиране от американска страна на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания.

„Отношенията ни с Турция сега не са добри!“, заяви в „Туитър“ американският президент Доналд Тръмп. След това обяви, че ще наложи 20% на алуминия и 50% на стоманата от южната ни съседка.

„Те имат долари, ние имаме нашия народ, нашия Аллах” – така в курортния град Ризе турският президент Реджеп Ердоган коментира кризата, която сериозно притеснява и инвеститорите. Според държавния глава зад случващото се стоят „лихварското лоби” и западните рейтингови агенции.

Той призова сънародниците си: „Който още има долари, евро или злато по дюшека, нека ги обърне в турски лири в нашите банки. Това е вътрешна и национална борба“.

Според анализатори, обаче, проблемът е не само политически, но и свързан с качеството на управлението на турските икономика и финанси след поемането на курс към авторитарно управление с Ердоган начело.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе