По последни изследвания електронните цигари също са вредни

Течностите за електронните цигари може да увреди жизненоважни клетки в имунната система и може да се окаже по-вредно, отколкото предполагат предишни изследвания, пише BBC.

Проучвания в лаборатория разкрили, че изпаренията от тези устройства нарушават функцията на важни имунни клетки в белите дробове и увеличават риска от възпаление.

YouTube

Все пак правителствената агенция, извършваща проучването – Public Health England заявява, че електронните цигари са по-безвредни, отколкото обикновените цигари и хората не трябва да се колебаят дали да ги използват като средство за отказване от никотиновите цигари.

В краткото експериментално проучване, направено в университета в Бирмингам, учените създават механична процедура, с която имитират употребата на електронна цигара, като използват проби от белодробна тъкан на осем непушачи.

Те откриват, че изпарението от устройството нарушава функцията на алвеоларните макрофаги – клетките, които отстраняват потенциално опасните прахови частици, бактерии и алергени.

Учените заявили, че някои последиците били подобни на тези, наблюдавани при обикновените пушачи и хората с хронични белодробни заболявания.

Все пак от университета в Бирмингам предупреждават, че резултатите са на база единствено лабораторни изследвания и изтъкват, че са необходими още изследвания, за да се установят по-ясно какво би било дългосрочното въздействие върху здравето на хората, които използват електронни цигари.

Самото проучване на английския университет е извършено в рамките на 48 часа.

Анализ на Public Health England от февруари върху ефекта от електронните устройства заключва, че те са „далеч по-безопасни“ от пушенето и носят „незначителен риск“ върху пасивните „пушачи“.

Британските учени също предложили електронните цигари да започнат да се дават по рецепта, тъй като има установени случаи на пушачи, които са отказали тютюнопушенето именно след употребата на тези устройства.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе