Търговският регистър вече работи

Потребителите на Търговския регистър и регистъра на юридическите лицa с нестопанска цел вече могат го да ползват, но само за справки за актуално състояние. 

От страницата си в Интернет, Агенцията по вписванията се извинява на граждани и юридически лица за причиненото неудобство. 

YouTube

Заради срива в  регистъра, от петък насам никой не може да регистрира нова фирма, да впише промени в управлението или собствеността на дружество или просто да направи справка. По искане на правосъдния министър Цецка Цачева, причините се изясняват от ДАНС и МВР. Възможността за справки за актуално състояние е първият етап от обещаното в началото на седмицата поетапно възстановяване. 

„Възобновено е актуалното състояние, тоест може да се възобнови търговският оборот, но липсват данните, досиетата, документите. Липсата на данни досега блокира напълно търговския оборот„, каза в предаването „Преди всички“ адвокат Грета Ганева, съобщава БНР.

Тя допълни, че рисковете за сделките през дните, в които регистърът не работеше, са много сериозни, защото те са били сключвани „изцяло на доверие“.

Липсата на данни към този момент според юриста повдига много въпроси. Ганева изрази притесненията си за базата даннина всички юридическите лица в страната:

Безпомощността на институциите до този момент някак подсилва съмнението, че няма гаранция за данните на юридическите лица в България. Това е въпрос, свързан с контрола върху тези данни и свързаните с тях процеси, включително процесите на управление.“

„Без да създавам някаква паника, считам, че институциите трябва да действат в условия на криза“, подчерта Грета Ганева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе