Гугъл ни следи и без включено „Местоположение“

„Без история на местоположението“ е настройка на смартфони и други устройства, които ползват услуги на „Гугъл“ за потребители на „Андроид“ и „Айфон“.

Компанията обаче изглежда възприема избирането ѝ като препоръка, а не като команда.

YouTube

Това сочи разследване на „Асошиейтед прес“, публикувано тази седмица. Според текста решението на потребителите не означава, че „Гугъл“ спира да записва местоположението. Неработещата настройка е причина американските конгресмени да заплашват компанията със съд, обяснява АП.

Изследователи от университета в Принстън са потвърдили написаното от екипа на агенцията. За демонстрация АП е създала карта на местоположенията на преподавател от университета, изключил историята на местоположенията си, за няколко дни.

Първият тласък за историята дала изследователка от „Бъркли“, забелязала, че телефонът ѝ поискал да оцени пазаруването си в магазин, макар да била изключила историята на местоположението си.

„Уверяваме се, че потребителите знаят“

Картовото приложение Google Maps например, което не може да работи без достъп до местоположението, всъщност го записва и в реално време, като записва всяко движение. Макар „Гугъл“ да твърди, че за нежелаещите това де прави изключването е възможно по всяко време, разследването установява, че това не е вярно – дори при отказ от следенето услуги като търсене или проверка на времето водят до запис на история.

И това, и други приложения, които съхраняват данните, дават възможност те да бъдат изтрити, макар това да изисква известни усилия. Същевременно информацията, предоставяна от тях, може да се обновява автоматично, ежедневно или на по-малки интервали, при определени настройки и това води до ново запазване на местоположението.

За специализирания технологичен сайт Futurism „Гугъл“ обяснява, че „потребителите имат контрол над редакцията, изтриването или изключването на историята на местоположенията“. Следващото изречение от коментара, изпратен по имейл, обаче гласи: „Както обяснява историята (на АП), уверяваме се, че потребителите на история на местоположенията знаят, че когато изключат продукта, продължаваме да използваме местоположението, за да подобрим преживяването, когато правят неща като търсене в „Гугъл“ или използване на „Гугъл“ за навигация при шофиране.“

Под контрол, но не съвсем

В разследването „Асошиейтед прес“ обяснява, че „Гугъл“ дава и друга възможност да не се съхраняват маркери за местоположенията чрез функционалността Web and App Activity. Изключването ѝ спира да подава сигнали, подредени във времето, към „Гугъл“, но не спира напълно потока от информация къде се намират потребителите.

АП отбелязва, че запазването на подобна информация минута по минута крие както рискове за сигурността, така и възможности за полицията. Явлението обаче засяга огромна част от населението на Земята – 2 млрд. души, ползващи устройства с операционната система „Андроид“, и стотици милиони използващи „Айфон“., които си служат с картите на „Гугъл“.

Технологичните компании напоследък са под натиск заради начините, по които събират и използват лични данни. Миналата година Quartz написа, че „Гугъл“ проследява потребителите на „Андроид“, като събира информация от клетъчни кули дори при изключване на всякакви услуги, свързани с местоположение. „Гугъл“ промени тази практика, но настоя, че никога не е записвала данните.

Проследяването обаче носи на „Гугъл“ приходи заради по-добрите възможности за рекламодателите – постъпленията нараснаха с 20% до 95.4 млрд. долара миналата година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе