Лирата продължава да пада

Турската лира продължи главоломния си спад и в понеделник, след като международните агенции S&P и Мудис понижиха суверенния кредитен рейтинг на страната с отрицателна перспектива.

Стрелбата срещу американското посолство в Анкара също допринесе за загубите на националната валута. Тя загуби 1.5 процента от стойността си, същото се случи със суверенните доларови облигации в сутрешната търговия. Това е поредно доказателство, че икономическите и политическите рискове влияят върху настроенията на инвеститорите.

YouTube

Вики Прайс – икономически консултант:
„Това е една тежко задлъжняла страна. Инфлацията гони двуцифрени стойности. Дефицитът се колебае между 5-6 процента и също представлява допълнително бреме. Лирата трудно може да издържи на този натиск. Допълнително политическото напрежение със САЩ, както и с Германия, оказва своето въздействие. Турските власти трябва да предприемат мерки за спиране на изтичане на парите от банките. Може би трябва да започнат разговори за някакво споразумение с МВФ.“

От началото на годината турската лира загуби 38% от стойността си спрямо американския долар, като сривът беше ускорен от спора между Анкара и Вашингтон за задържания американски пастор Андрю Брансън. В петък турски съд отхвърли жалбата за освобождаване му, което предизвика остра реакция на осъждане от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Акциите на турския фондов пазар последваха негативната тенденция за държавните активи, бележейки понижения в широки диапазони.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе