Очаква се фалит на още една застрахователна компания

Снимка: Цветелина Георгиева

За задаващ се втори фалит на застрахователна компания предупредиха депутати от опозицията.

Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора.

YouTube

В кулоарите на парламента пред репортери на „Труд“ те уточниха, че става въпрос за дружество, чийто собственик от дълги години живее в Швейцария.

„Има рискове и за други компании. Трябва да се засили контролът“, предупреди от парламентарната трибуна депутатът от БСП Румен Гечев по време на извънредното заседание на парламента. То бе свикано по искане на левицата заради казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“, което засяга около 200 000 българи.

„Собственикът се оказва испанец Диего – Диего Марадона на източването на средства.

В Испания му е забранено да извършва каквато и да е търговска дейност. За девет години той е изкарал 180 млн. евро от застраховки на българския пазар. Същия не е направил нито една застраховка „Гражданска отговорност“ в Кипър“, подчерта Гечев.

Премиерът Бойко Борисов призна, че има съществен проблем в застраховането.

„Изисках от службите да кажат какво се случва в застраховането и трябва да ви кажа, че имаме съществен проблем със застраховането. Има хора с български табели в Румъния, Гърция…Логично ли е 42 на сто от колите, които имат щети в Румъния, да са с български табели”, поипита премиерът Бойко Борисов от трибуната на парламента.

Вече бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн потвърди за сериозен проблем с втори застраховател у нас при участие в сутрешния блок на бТВ.

„Пресилено е да се говори за фалит на втора застрахователна компания, но има проблеми. Не мога да кажа повече. Има проверки на ДАНС. Има рискове в сектора“, каза още Агайн.

Тя обясни, че е направила силно емоционален личен избор, подавайки оставка.

Ситуацията ескалира политически. Това е моят политически отговор. Целта е да си запазя личното си достойнство, каза Агайн.

Тя обясни, че е свършила работата си.

Комисията е колективен орган. Каквото имах да кажа, съм го казала. Моите правомощия не предвиждат да ходя при другите органи, още по-малко при премиера. Би следвало това да прави председателят, обясни бившата зам.-шефка на КФН.

За пореден път тя обясни, че веднага след като е дошло първото писмо от кипърския регулаторза Олимпик, комисията е забранила сключването на нови договори.

Трябваше Комисията да е по-активна с оповестяването на ситуацията. Това не е моя работа. Заявих, че има слабост в комуникацията с хората. Не знам кой е казал на премиера, че е имало дъмпинг на цената от страна на Олимпик. Ние такава информация не сме давали. Но средната цена при застраховката на леки коли на Олимпик е по-висока, отколкото средната на пазара, каза Агайн.

Според нея хората ще си получат обезщетенията от гаранционният фонд. 197 000 полици бяха прекратени и загубата е над 9 млн. лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе