Екологична катастрофа в Черно море заради мазута до Созопол

Правителството побърза да обяви, че източването на мазута от потъналия кораб край Созопол започва

„Екологичната катастрофа на дъното на Черно море вече е факт“. Това каза в сряда пред бТВ любителят водолаз Михаил Заимов, ден след като нови мазутни петна се появиха на юг от Созопол и най-вече на плаж Корал, където според свидетелства на очевидци през уикенда морето е почерняло.

YouTube

Плажуващите на Корал през почивните дни забелязали първи топчетата мазут. Морето разнася топчетата, но и днес следи то тях личат. Според туристите е така от четири денонощия. Те казват, че вече не се знае коя сутрин кой плаж ще осъмне с мазут. Същото е положението и на плажа на къмпинг „Юг“.

Рибарите в Созопол също са изненадани от катранените топчета.

От Морската администрация признаха, че огражденията, поставени да спрат разлива от потъналия кораб, са разбити от бурното море и не всички течове са овладяни. Ставало дума обаче за тънък филм над водата, който не бил опасен.

Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал“ каза пред бТВ, че има един документ, който цялата администрация познава – Авариен план за борба с нефтените разливи, който е приблизително 100 страници. В точка 5 от него на 5 страници са изброени всички държавни институции, които са отговорни и когато се случи нефтен разлив, какво да се прави. Сегаш ният разлив според този документ спада в графата „Голям“. Там всичко е изброено, но нищо от това не се случва, каза Русев.

Самият той е извършил анализ на публични сателитни снимки от района, които показват, че големият теч от кораба е започнал на 1 август. Този разлив в момента заради силните морски течения и ветрове се разнася най-вече на юг. Когато следобед дюхне североизточен вятър се разнася на всички плажове от къмпинг „Юг“, през Корал, Арапя и надолу.

От Маслен нос до Царево има две петна, едното с дължина 10 км, а другото с дължина 20 км.

В този авариен план е разписано какво трябва се направи, но абсолютно никой не го е направил, каза Русев. Това продължава вече 21 дни, а по телевизията на 16-ти ни се показват някакви министри, които откровено лъжат хората за това какво е направено. Това е пълно безобразие – не може един министър да излиза и да казва, че всичко е овладяно и заградено. Именно министрите трябва да понесат отговорността, добави той.

Михаил Заимов беше първият сигнализирал за проблема с изтичането на мазут от потъналия преди 100 години кораб „Мопанг”.

По думите на Заимов това, което се случва в момента, е национално бедствие, защото засяга риболовния сезон, който предстои, мидените ферми и най-вече екологиата на морето, която тежко се нарушава в целия ѝ параметър. Ситуацията е абсолътно критична, добави той.

Доброволците водолази са затапили около 80% от видимите течове, но има места, където те не могат да достигнат и се налагат действия от Морска администрация. По думите на Заимов те правят всичко по силите си, но в момента правомощията и възможностите им са ограничени.

Само преди дни пред Нова телевизия екоминистърът Нено Димов избърза да се похвали с навременните действия на правителството по казуса и оповести, че проблем няма. Заимов обаче го опроверга, като той смята, че екологичната катастрофа вече е факт.

В сряда той каза, че има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 тона гориво. „Това са пет цистерни наредени една до друга“, обясни той размера на заплахата.

Заимов каза, че фирмите които имат нужните хора и техника за източване на горивото са готови от първия ден да бъдат вобилизирани, но още не са. А ще им бъдат необходими 5 дни само за подготовка на операцията. А освен това им трябва и хубаво време, за да могат да влязат и да работят в морето. А в понеделник и вторник следващата седмица се очакват тежки морски бури.

Правителството изведнаж се раздвижи

Малко по-късно в сряда министърът на транспорта Ивайло Московски побърза да съобщи пред журналисти в МС, че от днес започват подготовката и действията по източване на мазута от потъналия край Созопол кораб.

Процесът може да продължи повече от 50 дни. Бюджетът, определен за извършване на тази дейност, е 2,4 млн. лева, каза министърът и уточни, че това е финансовата рамка, която предвижда максимален срок на дейности при хипотеза за пълни резервоари – около 600 – 650 тона мазут. Ако се окаже, че мазутът е по-малко, източването би могло и по-бързо да приключи, а средствата за дейностите да са по-малко, допълни министърът.

„Колегите в Созопол са в готовност, предполагам, че още днес ще бъде направена разстановката на плавателните съдове с необходимото техническо оборудване“, допълни министърът и каза, че се очаква тези дни да проследи дейностите на място.

Московски съобщи, че на оперативно заседание правителство е одобрило доклада на министъра, базиран на данни от заседанието на щаба към областния управител на Бургас във връзка с потъналия кораб, като е било решено да бъде оправомощена ИА „Морска администрация“ с финансова рамка, която ще бъде възстановена от Фонда за бедствия и аварии.

Министърът уточни, че има технически детайли, свързани с това, че според специалисти течната фракция на мазута ще може да бъде изпомпана, но има вариант да е налична и твърда фракция, за което специалистите ще предложат метод за изваждане. Московски подчерта, че на мястото, където е потънал корабът, няма мазутни петна, а върху водата се е образувал филм, чието разпространение се ограничава от съответните съоръжения.

Той допълни, че разкъсаните от вълните от последни дни съоръжения още днес ще бъдат възстановени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе