Леките автомобили ще са с предимство на Дунав мост

Километрични опашки, бавно обработване на камионите и изчакване при преминаване през Дунав мост при Русе изнервят шофьорите в последните няколко дни.

Оказва се, че причината за това е в голямото количество от румънци, които се завръщат в родината си след почивка в Гърция, Турция или нашето Черноморие, предава Русе Медиа.

YouTube

С цел да не се бавят туристите, за определен период в денонощието се прекратява обработването и пропускането на камиони през граничния пункт, като се дава приоритет на леките автомобили. Те се насочват и по трасетата, предназначени за камиони, които пък са принудени да изчакват на място.

Причината леките коли да са с приоритет е, че те няма как да се редят на опашка по съседните булеварди, докато за тировете има създадена такава организация по направлението за град Мартен. В района на ГКПП не съществува и подходяща буферна зона, която би могла да поеме голям брой превозни средства. Допълнително усложнение създават ремонтните дейности по „тапата“ в района на Дунав мост, които са стигнали до обособения вход за тирове и го правят неизползваем в момента. Така се налага двата потока от леки коли и камиони да се сливат в един още на кръговото пред граничния пункт.

На опашката не чакат единствено специалните товари, както и тези, които са с маркировка ADR /горива, химикали и възпламеними вещества, наред с живите животни/.

Така в последните дни колоната от тирове ежедневно достига КТМ, като ситуацията е динамична – в определени моменти нараства до Мартен и надхвърля 10 километра. Ситуацията от румънска страна е аналогична, тъй като и там е въведен същият принцип на приоритет при пропускане на превозните средства. Към момента са спрени всички строителни дейности, асфалтиране и подмяна на осветление по Дунав мост, които биха могли да затруднят преминаването и пропускането на трафика.

Тъй като отпуските за румънците са до края на месеца, от граничните служби очакват интензивният трафик от туристи да приключи до края на август, както е било в предишни години.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе