Пенсионери ще имат право на зъбни протези от 1 септември

Здравноосигурените хора на възраст между 65 и 69 години ще имат право на зъбни протези от 1 септември. Новата услуга е включена в Националния рамков договор.Това е първата възрастова група, която от есента ще може да ползва денталната услуга. Всеки пациент ще има право на до две цели протези през четири години. Д-р Елка Баева- председател на Българския зъболекарски съюз в Шумен поясни процедурата.

„Пациентът получава една или две протези, като стоматологичният труд и материали се заплащат от Здравната каса, а зъботехническият труд и материали – от пациента. Средно цената е между 100 и 120 лв., но това е абсолютно ориентировъчна цена, защото всички лаборатории в Шумен и страната имат различна ценова политика“, посочи тя.

YouTube

Пациентите в посочената възрастова група, могат да си запишат час при зъболекар, който има договор със Здравната каса за дейността. „Българският зъболекарски съюз ще настоява в следващия рамков договор възрастовата група на хората, които имат право на протезиране, да бъде разширена”, каза още д-р Баева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе