Имениците днес

Православната църква почита днес паметта на светите мъченици Адриан и Наталия.

Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните. Легендата разказва, че войниците на Максимиан намерили в една пещера 23 човека, които твърдо отстоявали своята вяра, войниците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко, за да ги склони да се откажат – закани, мъчения и жестоки изтезания.

YouTube

На изтезанията станал свидетел Адриан, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните.

Адриан започнал сам да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание. Слушайки ги, той разбрал Божествената истина, казал на писарите, като записват осъдените на смърт, да запишат и неговото име заедно с имената на мъченици, защото и той повярвал в техния Бог и с радост искал да умре за него. Тази постъпка не останала ненаказана – императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици.

Адриан имал млада жена – Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.

Имен ден празнуват всички, които носят името Адриан, Адриана, Наталия. Името Наталия идва от латински и означава родна, рождена. Адриан идва от името на древен град в Северна Италия, дал името на Адриатическо море.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе